פסיכותרפיית EMDR
EMDR -
Eye Movement Desensitization and Reprocessing
״עיבוד מחדש והקהייה מבוססים תנועות עיניים״
EMDR היא גישה התערבותית מבוססת ראיות אשר צמחה בעולם הטיפול בטראומה בארה״ב והפכה לפופולרית ומצליחה מאוד בעשור האחרון לטיפול במגוון רחב של בעיות. EMDR נמצאה יעילה בהתמודדות עם בעיות חיים כמו חרדה, דכאון, אבל, פוביות, וגם קשיים ובעיות המבוססים על דפוסי מחשבה והתנהגויות ״תקועים״ בחיינו.
השיטה על קצה המזלג
החשיבה העומדת מאחורי EMDR הינה כי בבסיס סימופטומים שונים שלנו נמצאות חוויות וזכרונות עבר, אשר לא זכו לעיבוד שלם מסיבות שונות. יתכן שהיינו צעירים מדי כדי להתמודד, ויתכן שהארוע עמו התמודדנו בעבר היה פשוט ״יותר מדי״. במצבים אלה בהם חווינו ארוע קשה, הזכרון שלו ״נתקע״ במוח יחד עם המראות, הריחות, המחשבות השליליות, הרגשות ותחושות הגוף המעורבים בו. אותן תמונות, תחושות ורגשות צפים ועולים לנו בחיי היום יום במגוון מצבים, ומייצרים תגובות לא מותאמות שלנו להווה, המושפעות מאותן חוויות עבר. למעשה, אנחנו מגיבים להווה מתוך העבר ולא באמת מצליחים להיות בהווה.
על ידי השימוש בתנועות העיניים תוך חזרה אל אותם זכרונות שלא עברו עיבוד מלא, מתאפשר למוח לעשות עיבוד מחדש של הזכרונות באופן שמאפשר לתמונות, לרגשות ולתחושות הגוף לעבור ״הקהיה״ (או במילים פשוטות יותר, החלשת העוצמה שלהם עד כדי העלמה של התחושות) ועיבוד מחדש.
התפישה ב EMDR הינה כי יש לנו יכולת להביא לכדי השלמה עיבוד של חוויות לא נעימות בסביבת טיפול בטוחה ולהפוך אותם לחלק אדפטיבי מחיינו, שלא משבש את תפקודנו ושאנו יכולים לחיות לצידו.
תנועות העיניים בטיפול מייצרות מחד העמסה על זכרון העבודה במוח, מה שנמצא כמזרז את תהליך העיבוד, ומאידך הן מייצרות תנועה בין שתי אונות המוח, מה שגם כן נמצא כמשפר את המעבר של הזכרונות התקועים בצד הימני, אל המוח השמאלי.
לצפייה בסרטון וידאו המסביר את השיטה: